miercuri, 23 ianuarie 2013

Insula Corfu - impresii sejur discutii

Despre Insula Corfu

Insula Corfu, Agios Georgios Nord

Insula Corfu

Insula Corfu, Agios Georgios Sud
Insula Corfu - numita de greci Kerkyra - face parte din Insulele Ionice, situate intre continentul Greciei si Italia. Corfu este oarecum diferita de celelalte insule grecesti, neavand o vegetatie atat de luxurianta, insa nu este mai prejos in privinta dezvoltarii turistice. In special in timpul verii, insula este zilnic "asaltata" de zboruri charter, feriboturi si vase sosind din restul Europei. Nici atractiile naturale nu lipsesc: plajele sunt superbe, iar in interiorul insulei veti gasi cranguri cu maslini si 43 de specii diferite de orhidee ce cresc in salbaticie. Viata de noapte de pe insula Corfu nu va dezamagi niciun vizitator, fie ca prefera sa leneveasca dupa cina intr-o cafenea, sau isi doreste sa "arda calorii" in cluburi.

Principalul oras de pe insula si capitala acesteia este orasul Corfu, o destinatie moderna si cosmopolitana, dar in acelasi timp care ofera privelistea influentelor italiene, franceze si britanice, pastrate din secolele trecute.

In partea de nord-est a insulei Corfu se afla asezarile: Acharavi, Roda, Nea Peritheia, Palaia Peritheia, Loutses, Lafki, Episkepsi, Klimatia, Sfakera, Nymphes, Ipsos, Kassiopi, Petalia, Strinilas, precum si urmatoarele atractii turistice: laguna Antinioti, grota Loutses, baile romane din Acharavi si Muntele Pantokrator. In nord-vest sunt localitatile Sidari, Paleokastritsa, Arillas si castelul Aggelokastro.

In centrul insulei Corfu sunt orasele Corfu, Agios Gordios, Pelekas, Sinarades, Vatos, Giannades, Agios Giannis, Kombitsi, Afra, Kanakades, Kokkini si Marmaro, precum si atractiile turistice ale orasului Corfu, podgoria Triklino, observatorul Pelekas - Kaiser, Muzeul Folcloric din Sinarades. In sudul insulei se regasesc asezarile Moraitika, Messonghi, Kavos si Agios Mattheos.

Insula Corfu este un spatiu cultural ce a incorporat elemente din diverse culturi, fara a-si altera semnificativ caracterul specific grecesc. Chiar si astazi sunt vizibile pe insula elemente din civilizatia greaca antica - toponime, obiceiuri si traditii, etc. Ceremoniile din satele de pe insula sunt ramasite ale cultului lui Dionis, acestea coexistand cu Carnavalul, ce are radacini in Comedia del~Arte italiana. In sursele literare antice s-au gasit mai multe denumiri pentru insula Corfu - Drepani (secera) si Makris (insula lunga) provin de la forma sa, Phaeacia, Gorgo sau Gorgyra, Kassopaia si Scheria (denumire gasita in Odiseea lui Homer). Numele Kerkyra utilizat de greci vine de la mitul antic al nimfei Kerkyra sau Corkyra, fiica raului Assopos. Potrivit mitului, zeul marilor Poseidon s-a indragostit de aceasta nimfa si a adus-o pe insula, numind-o tot Kerkyra. Denumirea internationala Corfu vine probabil de la Koryfo - cele doua varfuri caracteristice ale Fortului Vechi din orasul Corfu.

Se pare ca primii locuitori de pe insula Corfu au fost fermieri, veniti probabil din Italia. Colonizata in 734 i.e.n. de Corint, insula a devenit o putere atat de mare, incat ameninta statul Corint insusi. In 229 insula a fost ocupata de romani, capatand denumirea Corcyra. Dupa destramarea imperiului insula a intrat pe mana bizantinilor. Intre 1386 si 1797 Corfu a apartinut venetienilor apoi, dupa o scurta ocupatei franceza, a revenit britanicilor - in 1815, impreuna cu celelalte Insule Ionice. In 1864 insula Corfu a fost inapoiata Greciei.

Obiective turistice Insula Corfu 

Baile romane din Acharavi...
Podgoria Triklino...

 

Impresii Sejur , Comentarii?

Un comentariu:

  1. O insula foarte frumoasa dar si aglomerata

    Drumul l-am facut din 2 bucati: 1 - aprox. 1000 km din tara pana in Paralia Katerini unde am dormit, apoi 2 - aprox. 360 km pe superba Egnatia Odos, prin 60 de tuneluri pana in Igoumenitsa, unde am luat ferry spre Lefkimi din ratiuni economice. 38 de euro masina cu 2 ocupanti, atentie plateste si soferul, haha! , fata de 56 spre Kerkyra port

    Corfu sau Kerkyra cum o stiu grecii este o insula "comerciala", muntoasa, foarte verde si cu flori multe. Este deasemenea si foarte aglomerata, plina de turisti din vest (mai ales italieni, englezi, nemti si romani - mai din est). Apa pe insula e foarte limpede si frumoasa, pe vest cam rece, la est ok. Corfu este o insula relativ mare unde ai mare nevoie de masina ca sa o strabati in toate colturile. Atentie, la multe agentii nu mai aveau masini de inchiriat! Noi am avut propriul auto, dar asta o stiu de la altii. Noi am fost cazati in Sidari, la hotel Angelina's, despre care am doar cuvinte de lauda si unde puteti face un booking cinstit direct la grec, de pe net. Sidari e o statiune aglomerata, galagioasa cu enorm de multe atractii de noapte, cu simbolul lor: Canal D'Amour, cu ceva plaje nisipoase, foarte multe taverne pentru toate gusturile si buzunarele. Singurul minus (sa zic asa) este ca e in nordul extrem si iti ia mai mult timp sa mergi pana in sud, de exemplu, in rest e super ok. Orasul Corfu m-a uimit prin frumusete! Am fost si noaptea si ziua si e la fel de superb!

    Stradutele si cladirile din zona Liston (centrul vechi, turistic si comercial) sunt superbe.

    Preturi: in general trebuie stiut ca pe insula toate sunt mai scumpe, clar. Preturi la taverne, la obiect: 1 gyros: 2- 2,50 eur, apa - 1 euro, bere 2 - 3 euro, feluri de mancare specifice: peste, kalamari, miel (asta am servit noi) 7 - 10 euro. celebrul frappe: 2 - 3 euro. Foarte multa mancare englezeasca, bleah, pentru ca sunt multi englezi pe insula. Desert nu am servit la taverna ci am cumparat de pe strada, au tot ce vrei. Totusi la mancare am un mic amendament, mancati autentic acolo unde este aglomerat si auziti lumea vorbind in greceste caci acolo e bun si ieftin, se poate lua plasa de zile mari la pret si gust in tavernele de fite, sau ale hotelurilor, cautati restaurante pe plaja, nu in centru. Corfiotii nu dau nimic de la ei, cum e pe alte insule, un shot sau un desert "on the house". A, si mai puteti manca bine in satele lor traditionale prin munti. Masina de inchiriat 35 - 40 euro pe zi, ATV 30 - 35, barca 50 - 70 euro pe zi, cu benzina ta, de scuter nu stiu, desi e plina insula de ele.

    Plaje: nu ma pot declara fan al plajelor din Corfu dupa ce am stat pe cele din Skiathos sau Rhodos, dar exista locuri foarte frumoase si aici, depinde ce cauti. Noua ne-au placut plajele: Kerasia, Paleokastritza (desi foarte pietroasa, e mareatza zona) Apotripiti, Chalikoulas, Myrtiotissa, dar trebuie sa la cauti! Nu am cumparat souveniruri, asta e, deci nu stiu preturi, doar de magnetii de frigider stiu, caci am luat, sunt 1,50 euro. hehehe. Au super marketuri (de fapt mini marketuri) la tot pasul, nu ai cum sa duci lipsa de ceva.

    Locuri de vizitat: neaparat Corfu town, pasarela de langa Mouse Island, de unde fotografiezi avioanele de aproape, in zbor peste capul tau, de facut la "pasul masinii", toata coasta insulei, muntele Pantokrator (pregatiti-va de serpentine serioase), apusul de soare pe Sunset beach, in Peroulades, la 5 km nord de Sidari, unde au si un club in aer liber foarte fain.

    Specific insulei: lichiorul de kumkuat (cu gust de dulceata de coaja de portocala), sau fructele de kumkuat confiate, nu le-am vazut in stare naturala, artizanat din lemn de maslin, ulei de masline si poate si altele pe care nu le-am observat eu.

    Cam asta am retinut eu. in final a fost un concediu reusit, dar Corfu rezerva locurile de vis pentru cei cu gust, timp si putere sa caute. Drum bun!

    RăspundețiȘtergere